Homepage
Het bureau
medewerkers
aanbod
visie en werkwijze
projecten
contact

medewerkers

Henno Smit

Henno Smit was na zijn studie WO Theologie 15 jaar predikant in Amsterdam – West voordat hij zich verdiepte in wijkbeheer, sociale cohesie en leefbaarheid in stadswijken.

Voor Hart van Osdorp heeft hij leiding gegeven aan de start en ontwikkeling van deze organisatie (visie, missie en strategie), als ook aan de ontwikkeling en implementatie van verschillende sociale projecten, en onafhankelijk daarvan aan het opzetten van een open en brede kerk in al haar veelzijdigheid in Osdorp.
Dit alles gebeurde op basis van de resultaten van een uitgebreid wijkonderzoek waaraan hij leiding gaf en dat hij in samenwerking met anderen heeft uitgevoerd.

Reeds anderhalf jaar na de start mocht Hart van Osdorp zich verheugen in een breed en gevarieerd sociaal netwerk in (destijds) het stadsdeel Amsterdam – Osdorp (nu stadsdeel Amsterdam Nieuw-West). Daarnaast werd Hart van Osdorp gesprekspartner in diverse verbanden stadsbreed en wereldwijd. Verschillende sociale projecten in Osdorp werden uitgevoerd of aanbesteed. Onafhankelijk van het sociaal werk ontstond er een leefgemeenschap die elke week tal van activiteiten ontplooit met medewerking van enkele tientallen mensen.

Anno 2020 geeft Henno Smit leiding aan nieuwe ontwikkelingen binnen Hart van Osdorp, waarin de start van missonaire families centraal staan. Hiervoor ontwikkelt hij samen met anderen nieuwe tools die passen in Osdorp en zich bewijzen in de praktijk.

Henno Smit is een gedreven visionair en enthousiast over mensen.

Hij schrijft:

Werken in een stadswijk heeft mijn hart gestolen. Het is werken met en voor mensen, dynamisch, praktisch en zelden saai. Bovendien geeft dit werk mij het idee iets goeds te doen met mijn leven.

Belangrijke trefwoorden uit het wijkwerk – participatie, empowerment, en sociale cohesie – sluiten naadloos aan bij wat ik essentieel vind: in dit werk gaat het erom dat mensen hun kracht samen (her)ontdekken.

Ik houd van het contact met mensen van diverse culturele afkomst.
Het boeit mij om nieuwe trends en ontwikkelingen te signaleren en daarop vervolgens een goede reactie te vinden. Naar mijn overtuiging liggen er tal van mogelijkheden open voor wie in mensen gelooft en verder durft te denken dan wat direct voor ogen is.

Henno Smit